dilluns, 17 de gener de 2022

ACTE DE CLOENDA DEL PROJECTE INÈRCIES AMB EL MAMT I L'ARTISTA I DISSENYADOR, ANTONI AROLA

ACTE DE CLOENDA DEL PROJECTE INÈRCIES AMB EL MAMT I L'ARTISTA I DISSENYADOR, ANTONI AROLA

    Avui dilluns 17 de gener del 2022 ens hem acomiadat del Projecte Inèrcies a través d'una trobada virtual conjunta amb l'Equip Pedagògic del Museu d'Art Modern de Tarragona, el seu director, en Manel Margalef, i l'artista i dissenyador (protagonista d'aquest projecte) el sr. Antoni Arola.

    El projecte, dut a terme per l'alumnat del 2n de batxillerat d'arts plàstiques de l'institut Jaume I de Salou durant els mesos de novembre i desembre, consisteix en una reinterpretació personal per part dels estudiants, de les últimes obres d’Antoni Arola, exposades al Museu d'Art Modern de Tarragona (MAMT) sota el nom de Reflexions.

    Degut a la covid, l'hem desenvolupat íntegrament al nostre centre, però no volíem renunciar a fer aquesta mena d'acte de cloenda i també d'inauguració de l'Exposició virtual de les obres.    Després d'una breu presentació sobre com va sorgir el projecte Inèrcies a partir de l'exposició Reflexions d'Antoni Arola, hem visualitzat el vídeo resum del treball realitzat per l'alumnat. Acte seguit han parlat la Marisa Suárez i la Núria Serra, de l'Equip Pedagògic del MAMT, per explicar-nos  la tasca pedagògica que fan les institucions com els museus, per apropar l'art contemporani i els artistes de l'entorn proper, a les escoles i instituts. En aquest sentit, ens han comentat com altres escoles han treballat precisament aquesta mateixa exposició de Reflexions.

    A continuació, l'artista Antoni Arola i una component del seu estudi, la Júlia Rossinyol, han explicat les claus de la seva forma de treballar i del concepte de llum que hi ha darrere l'exposició Reflexions. Algunes idees que podem destacar de la seva intervenció és el fet que actualment, en l'art contemporani, ja no hi ha barreres entre Disseny i Art. El concepte d'autoria s'ha desdibuixat, perquè es treballa amb equips de tècnics i creatius que intenten donar sortida a uns conceptes o idees. Per a Antoni Arola, més que partir d'un missatge, recomana ser valents i no perdre el sentit del de joc quan ens proposem crear. Davant el dilema de què va primer: la idea (el concepte) o el vehicle (la tècnica) l'artista i dissenyador ens ha comentat que és complex de respondre, perquè no se sap ben bé què genera una instal.lació o una exposició. Ell normalment comença per girar al voltant d'elements artístics (la llum, el reflex...) i a partir d'aquí es van desenvolupant les idees en el seu estudi fins que es materialitzen en una exposició. Preveuen que es generaran missatges, però no quins. Cada espectador de les seves obres en llegirà de diferents. 

    A la part final de l'acte ha intervingut el director del Museu d'Art Modern de Tarragona, el sr. Manel Margalef, que ha fet una sèrie d'aportacions a les idees de l'Antoni Arola. Ha estat una oportunitat per a que les nostres alumnes fessin preguntes a personalitats de l'àmbit artístic i cultural del nostre entorn proper, i tenir un intercanvi ric i directe amb un artista que han treballat a classe.

    Des de l'institut Jaume I de Salou volem agrair l'ajuda de la Marisa i la Núria, però també estem molt contents per la implicació de l'alumnat a pesar de les dificultats. Si voleu conèixer més coses sobre aquest projecte, us animem a veure el vídeo resum o passejar-vos per l'exposició virtual. Aquí teniu  l'enllaç:
Destigem que us agradi!

Tot seguit us passo algunes imatges de l'acte d'avui:Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada